Ağ segmentasyonu nedir?
Özellikle büyük kuruluşlarda, şirket ağını büyük bir parça olarak değerlendirmeye ve yönetmeye çalışmak, işleri çok fazla hale getirecektir. Ağ segmentasyonu, ağ performansını, güvenlik ve yönetilebilirliği artırmak için bir bilgisayar ağını daha küçük alt ağlara veya segmentlere bölme uygulamasıdır. Bir ağı daha küçük segmentlere bölerek, bir kuruluş ağ trafiğini daha iyi kontrol edebilir ve izleyebilir, güvenlik ihlallerinin etkisini azaltabilir ve kötü amaçlı yazılımların veya diğer siber saldırıların yayılmasını sınırlandırabilir.
Ağ segmentasyonu neden önemlidir?
Geliştirilmiş Ağ Performansı: Bir ağı bölümlere ayırarak, bir kuruluş ağ tıkanıklığını azaltabilir ve genel ağ performansını artırabilir. Bunun nedeni, her segmentin belirli trafik türlerini ele alacak şekilde tasarlanabilmesi ve ağ kaynaklarının daha verimli kullanılmasını sağlayacak şekilde tasarlanabilmesidir.
Gelişmiş Güvenlik: Ağ segmentasyonu, güvenlik ihlallerinin ve kötü amaçlı yazılımların yayılmasını sınırlandırarak güvenliği de artırabilir. Bir kuruluş, kritik varlıkları ve hassas verileri ayrı segmentlere ayırarak, yetkisiz erişim ve veri ihlalleri riskini en aza indirebilir.
Uyum: Birçok endüstri ve düzenleyici çerçeve, kuruluşların veri gizliliği ve güvenlik üzerinde katı kontrolleri sürdürmesini gerektirir. Ağ segmentasyonu, hassas verilere erişimi sınırlandırarak ve ağ trafiği üzerinde daha fazla görünürlük ve kontrol sağlayarak kuruluşların bu gereksinimleri karşılamalarına yardımcı olabilir.
Basitleştirilmiş Ağ Yönetimi: Son olarak, ağ segmentasyonu ağ sorunlarını izlemeyi ve gidermeyi kolaylaştırarak ağ yönetimini basitleştirebilir. Sınırlı sayıda cihaz ve uygulama içeren her segmentte, ağ yöneticileri ağ sorunlarını daha kolay tanımlayabilir ve çözebilir, kesinti süresini azaltabilir ve genel ağ kullanılabilirliğini artırabilir.
Herhangi bir güvenlik açığının farkında olun.
S3M Güvenlik NAC çözümünde bir ağ güvenliği yaklaşımı oluştururken, ağ segmentasyonu gerçekleştirerek her ağ bölümünde tam kontrol ve güvenlik sağlamak amaçlanmıştır. Ağ trafiğinin görselleştirilmesini sağlayarak kuruluşun bu konuda daha bilinçli davranmasını sağlamayı amaçlamaktadır ve operasyonel faaliyetlerde meydana gelebilecek güvenlik açıklarının farkında olmayı sağlar. Aynı zamanda, uygulamalar, kullanıcılar, cihazlar ve hizmetler mantıklı bir yapıda birbirinden ayrılır ve her biri ayrı güvenlik teknikleri kullanır. Politika ihlallerini ve şüpheli davranışları analiz etmeyi kolaylaştırır. Ağ güvenlik teknikleri farklı şekillerde uygulandığından, operasyonel verimliliği artırır ve süreçlere getireceği güvenlik ile maksimum kâr elde eder.